CLOSE

Mondial House, Upper Thames Street, London EC4

Client : USB Global Asset Management (UK) Limited
Value : 7.1 million

Overview

Duration: 68 Weeks

In 1969 the site between the river Thames and Upper Thames Street, was secured for the building of Mondial House, a modern 1970's style telephone exchange and office building.  Mondial House was built to cater for the growing demand in international telephone calls.

The site needed to be located within London, close to the existing cable networks and convenient for the management & network engineers. As always, land was at a premium within the City and as a consequence, the design of the final structure had to maximise floor space whilst retaining a ‘stepped’ profile to meet the stringent planning constraints.

Completed in 1972 to accommodate Europe’s largest telecommunications and switching centre and designed to withstand attacks form the IRA, Mondial House was one of London’s most famous ‘eye sores’, once described by Prince Charles as resembling a “Typewriter”.

 

Scope of Work

  • John F Hunt Demolition undertook the environmental management of this project in accordance with the Company Environmental Management Policy including the deployment of ‘real-time’ monitoring of noise and vibration.
  • John F Hunt developed site work package Risk Assessments and Method statements together with the Mondial House Environmental Management Plan, all of which ensured compliance to ISO 14001.
  • As the location of Mondial House lies within the City of London “Air Quality Management Area”, any emissions of nuisance dust, hazardous emissions and fine particle emissions, were controlled and kept within acceptable limits.
  • The projects aim was to be a ‘Low Emissions Site’.
  • Demolition of the substantial reinforced concrete structure was to be completed on a floor by floor basis using large machines with pulveriser attachments.
  • More than 100,000 tonnes of concrete was disposed from site over a 53 week programme period.
  • Works included asbestos removal, sheet piling, bulk excavation and temporary propping of the basement retaining walls.
  • Throughout the works, there remained a live and operational fire station within the building, serving the City of London.
  • A live pedestrian staircase above Upper Thames Street also remained in operation.

Comments

  • We are very proud of our site team who were   presented with the Corporation of London Environmental Award.
  • The project was successfully completed within programme.

 

 

Download Case Study

Back to case studies